Oorzaken van bodystress bij kinderen

Als een geboorteproces moeilijk is verlopen kan een baby hierdoor al body stress hebben opgelopen. Deze zit dan vooral in de nek en/of de onderrug.

Kleine kinderen hebben een grote kans body stress op te bouwen als gevolg van regelmatige valpartijen en heftige bewegingen tijdens het spelen. Ook kan body stress ontstaan als ze te zware voorwerpen proberen op te tillen. Kinderen kunnen op een onjuiste manier zitten. Veel rugklachten ontstaan in de schoolbanken of bij het te lang en verkeerd achter de computer zitten. Ook het voorovergebogen op bed zitten lezen en leren kan stress in de nek en onderrug veroorzaken.Onderuitgezakt televisie kijken keert de natuurlijke curve van de rug om en kan opbouw van body stress in de wervelkolom bevorderen. Naarmate de kinderen ouder worden kunnen ze ook gevoeliger worden voor mentale en emotionele stress. Opgetrokken schouders, een samengetrokken borst en een voorovergebogen hoofd worden gebruikt als afweermechanismen tegen nieuwe uitdagingen en spanningen in het leven.
Hierdoor gaan de spieren verstrakken en wordt er spierspanning opgeslagen in het lichaam. 

Hoe herken je bodystress bij kinderen? 

  • Voortdurende huilbuien zonder aanwijsbare redenen.
  • Gehuil van de baby wanneer de heupen worden.
  • Verstopte darmpjes.
  • Stoornissen van het maagje zoals overgeven en opboeren van voedsel.
  • Het niet zelf willen lopen en dus gedragen willen worden.
  • Klagen over pijnlijke benen (zgn. groeipijnen).
  • Voeten die neigen naar binnen te draaien.
  • Bedplassen.
  • Slecht slapen.
  • Concentratieproblemen.
  • Buikpijn.
  • Overmatig bewegen van armpjes en beentjes.
  • Knarsetanden, vooral tijdens de slaap.

Daarnaast reageren kinderen met ADD, ADHD, Autisme en aanverwante medische gediagnosticeerde stoornissen en syndromen uitermate goed op Body Stress Release. Dit komt omdat de verstoorde zenuwprikkel naar de hersenen verdwijnt en daardoor de communicatie van en naar de hersenen verbetert. Dit heeft een positief effect op de concentratie en lichamelijke ontspanning.

Internetn9

Wanneer dient een baby of kind op body stress onderzocht te worden?

Het geboorteproces is stressvol voor een baby. Het is daarom zinnig de baby binnen een paar maanden na de geboorte te laten onderzoeken op body stress, ook al lijkt er niets aan de hand te zijn. Indien er enige spanning is opgeslagen in de nek of onderrug van de baby, dan kan deze worden gereleased vóórdat de spanning zich vastzet en zo een negatief effect gaat hebben op het zenuwstelsel.
De Body Stress Release practitioner voert tests uit terwijl de baby op de borst van de moeder ligt of op haar schoot zit. De druk die wordt uitgeoefend is zeer licht en niet hinderlijk voor de baby. Vaak valt een baby, nadat de opgeslagen body stress is gereleased, in een diepe slaap. 

Kleine kinderen kunnen niet altijd verwoorden wat zij voelen, maar ouders kunnen vaak wel signalen waarnemen die duiden op de aanwezigheid van body stress, zoals in deze folder al is aangegeven.
Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat een normaliter goed gehumeurd kind koppig en weerbarstig wordt. Een kind kan ook praten over een “gek gevoel in mijn buik” of klagen over “gevoelige benen”.
Kinderen hebben plezier in de Body Stress Release aangezien het een zachte techniek is die ze als iets prettigs ervaren.
Zij worden zich gewaar van het “andere” gevoel in hun lichaam als de opgeslagen spanning is verdwenen. Kinderen die Body Stress Release behandelingen hebben gehad voelen vaak wanneer ze weer een release nodig hebben en vragen er dan zelf om.

Ervaringen

Via mijn buurvrouw kwam ik in aanraking met BSR. Ons zoontje (Thomas) van 5 maanden heeft toen hij 3 weken oud was in het ziekenhuis gelegen vanwege een virusinfectie.

Na die tijd was hij erg onrustig. Hij sliep slecht en overstrekte zich veel. Hij was heel erg druk in zijn bewegingen. Omdat hij de 3 maanden van darmkrampjes al gepasseerd was, mag je toch verwachten dat dat een keer over is. Het mooie van BSR vind ik dat er gekeken wordt naar de oorzaak en dat daar de problemen worden weggenomen.

Het allereerst wat me opviel bij de praktijk van Anika was de hartelijkheid waarmee we ontvangen werden. Er werd goed naar ons geluisterd en de betrokkenheid van Jochem en Anika is hartverwarmend. Wat hebben zij hart voor hun werk!

Het meest frappante vond ik dat Thomas na elke release ’s nachts doorsliep. Dat deed hij anders nooit! Gaandeweg het aantal releases namen de klachten af. Hij werd rustiger en sliep weer veel beter. Tuurlijk zijn er wel eens nachten dat het wat minder gaat. Maar dat zal elke jonge moeder herkennen.

Nu, na 4 releases, kan ik zeggen dat we ons vrolijke manneke weer terug hebben!

*********************

Al een lange tijd had ons zoontje van nu 2 onduidelijke klachten. Hij was vaak niet vrolijk, snel huilen, altijd sochtends en smiddags huilend wakker worden Hij zat volgens ons niet lekker in zijn vel. Maar geen duidelijke lichamelijke klachten dus ja, wat moet je dan. Je legt je er een beetje bij neer. Ook had hij een ‘achterstand’ met praten maar door zijn vele oorontstekingen was dat wel verklaarbaar. Daar maakten we ons ook niet ongerust over.
Nadat hij slaapproblemen kreeg, wat hij nooit had gehad heb ik half januari contact gezocht met Anika. Voor mezelf was ik al eens bij haar geweest met goede ervaringen met nekklachten. We konden al snel terecht. Na de eerste release hadden we een heftige week, hij had last van driftbuien zoals ik ze nog niet had gezien maar was ook heel vrolijk. Ook zijn slaapproblemen waren gelijk na de eerste release weer verdwenen. Na de tweede release  merkten we al meer verschil, hij was steeds vaker vrolijk en ging ook praten. Iemand gaf aan, hij heeft weer een twinkeling in zijn ogen. Nu zijn we 4 releases verder en we hebben weer een vrolijk mannetje in huis. Wat een verschil. Hij zit goed in zijn vel, als hij valt dan is het niet gelijk huilen maar staat op en gaat verder. Ook begint hij goed te praten, is nieuwsgierig en gaat op ontdekking uit. Wij hebben weer een vrolijk ventje in huis!